Bagaimana Mengenalkan Sastra kepada Anak

How Many Tofu in Indonesia?

How Many Tofu in Indonesia?

Although it is originated from China, when arrives in Indonesia, tofu becomes so popular and unique. Old soft and square tofu has changed. In Bunda's village, for instance, there is spongebob tofu. Its shape is square like the naïve Spongebob Squarepants cartoon character. Only, it is not covered by any shirt and pants, but by the seasoned batter of flour.

Spongebob tofu is made from tahu sumedang (sumedang tofu). Have you tasted it before? It is delicious and crispy. Yummy! The taste is different from the other tofus in all over the world. As the name, it comes from Sumedang, a city in West Java. The texture is soft inside and rather rough outside.

Actually, we can make another dish with this kind of tofu, such as gehu (acronym of tauge and tahu). Here, sumedang tofu is filled with tauge (bean sprouts) or other vegetables such as cabbage or carrot, then it is put in the batter of flour before being fried.

Recently, there is gehu pedas a.k.a gehu lada (means spicy gehu). People adds chilly in it.

Sumedang tofu is also used in baso tahu, a kind of culinary made from tapioca flour mixed with some kinds of flavor and tenggiri fish. All is steamed. We eat it with nut sauce or sambal. Mm, delectable! It can be fried to, called batagor (fried meat-ball tofu).

Another kind of snack that is made from tofu is tahu bulat (ball tofu). It is unique because the shape is similar with a table-tennis ball. Round tofu comes from Tasikmalaya (some says from Ciamis). It is made from crushed white seasoning tofu. The texture is dry outside and soft inside.

There is also tahu gejrot from Cirebon.

Oh yes, you should try brintik tofu. It is more like kediri tofu. It has a different shape with sumedang tofu and round tofu. Brintik tofu has a form like a stick and crispy. However, there is also brintik tofu in square. You may eat it with mayonnaise or seasoning like barbecue, cheese, balado, etc.

There are still many variations of tofu in Indonesia. Which one is your favourite?

Komentar

  1. Tahu kediri itu yg rasanya gimana, Rie? Aku yg orang Jawa Timur malah lupa. Malah lbh sering makan tahu sumedang.

    BalasHapus
  2. Meneketehe. Aku juga belum pernah nyoba kok. Itu baru kata orang.

    BalasHapus
  3. eh eh
    di cirebon ada juga tahu bulet
    cuma saya blum sempet nyoba!!!
    gmn ya rasanya?
    kayanya mah sama aja
    eh ada yang punya saaran? saya mau bikin blog tentang inspirasi fiksi, kira2 isinya apa ya?

    BalasHapus
  4. Tahu bulet itu garing di luar, lembut di dalem. Rasanya beda sama tahu biasa. Kayak ada rasa ikan atau apa gitulah.

    Inspirasi fiksi? Isinya... mmm... ya inspirasi buat cerita fiksi, hehehe.

    BalasHapus
  5. gambar tahunya, mother-nyuss (mak-nyus) bener...(mmm)
    .-= Pradna´s last blog ..Andai Aku Tak Terlahir =-.

    BalasHapus
  6. ada yang kelewat, tahu lembang. saya sering sarapan sama dia. rasanya enak,pasti. dan lembut. kata pedagang nya sih tahu lembang dalam proses pembuatannya dicampur susu. makanya rasanya jadi mewah. mungkin maksud dia adalah susu kedelai.
    .-= acep´s last blog ..Belajar Cara Belajar Dari Kang Jalal =-.

    BalasHapus
  7. Oiya. Bener, bener. Kalo nggak salah mah tahu lembang disebut juga tahu susu. Eh, baru inget juga. Ada snack gaul namanya tahu pop. Nggak tau tahu apaan & dibikin kayak gimana.
    .-= Rie´s last blog ..How Many Tofu in Indonesia? =-.

    BalasHapus
  8. Hah..tahu pop? Kenapa ga tahu rock n roll aja sekalian?
    .-= acep´s last blog ..Belajar Cara Belajar Dari Kang Jalal =-.

    BalasHapus
  9. Beneran, Cep. Ada yg namanya tahu pop. Aku liatnya di Jatos.

    BalasHapus
  10. Hya, di tempat gwi ni, ada dua tahu yang dikenal penduduk, satu namanya "tahu gembos" (hampir sama dengan tahu Sumedang) dan "tahu Wotan" (Wotan itu salah satu desa di kecamatanku yang ada pabrik tahunya). Kalau tahu gembos itu, pas digigit berasa "gembos" dan rasanya asin biasa, sedangkan tahu Wotan itu kenyal dan rasanya agak pahit dan "sangit". Gak tahu, tuh tahu mbuatnya dari apaan kok bisa gitu :)

    BalasHapus
  11. Ada2 aja ya. Itu tahu Wotan siapa yang mau beli kalo rasanya kayak gitu? Kayaknya sih itu tahu pake karet deh. Kan rasanya agak pait dan kenyal. BTW Mas/ Pak/ Om Arif ini dari daerah mana ya?

    BalasHapus

Posting Komentar